חנוכת בית הספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה 16.6.15
פרופ' אוריאל רייכמן
בשנת 1963 התחלנו ללמוד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. היו אלה שנים מרתקות שבהן החל למעשה להתהוות המשפט הישראלי העצמאי. המרתק והיצירתי מכולם היה אסיסטנט צעיר בן 27 בשם אהרון ברק. כולנו התקבצנו בהרצאותיו והוא הדליק אותנו באהבת המשפט.
במבט של למעלה מ-50 שנה לאחור – מסתבר שאותה תקופה הייתה פורמטיבית בחיי כולנו. רבים מבוגרי המחזור שלנו הגיעו להישגים משמעותיים. שופט בית משפט עליון אחד, פרופסורים ידועים, עורכי דין מהשורה הראשונה, שופטים מחוזיים, אנשי עסקים מצליחים, אכן, קבוצה מרשימה … אולם, כשאנחנו יושבים בין חברים ושואלים את עצמנו למי הייתה השפעה ותרומה בינלאומית הגדולה ביותר, התשובה החד משמעית היא ברוך איבצ'ר.
ברוך איבצ'ר הוא דמות הרואית בינלאומית לא בזכות ההצלחה העסקית שלו, לא בהכרות עם גדולי עולם ולא בשל החברות והאנושיות שלו. הוא מהווה דוגמה לרבים בשל האמונה שלו בחופש הביטוי, החרות העיתונאית והאומץ – מול סכנות חיסול – לדבוק בדרכו. רחוק מישראל מולדתו, בפרו, הוא נתן דוגמה למאבק לדמוקרטיה בכל מדינות דרום אמריקה.
בשנת 1990 עלה אלברטו פוג'ימורי לשלטון בפרו. הוא החל להשתלט באמצעות שוחד, איומים וסחיטות – על ערוצי התקשורת, בתי המשפט ובית המחוקקים. איבצ'ר היה באותה עת כבר שנים אחדות בעל שליטה בתחנת טלוויזיה CANAL 2 בלימה. הסתבר לו כי כוחות פוג'ימורי החדירו אנשי שירותי הביטחון החשאי למחלקת התחקירים של התחנה שלו. ברוך ניקה את השטח ואיפשר לעיתונאים שלו לעשות את עבודתם התחקירנית. משנת 1996 מתחילה תחנת הטלוויזיה לעלות על פעילות פלילית של הנשיא פוג'ימורי וראש השירותים החשאיים ולדימירו מונטסינוס. שניהם עוסקים בסחר בסמים, תוך שימוש במטוס הנשיאותי, והשיא – רצח של שתי סוכנות חשאיות שסרבו לשתף פעולה עם הפעילות הפלילית של מפקדיהם.
מופעל לחץ כבד על איבצ'ר לשתף פעולה ושזה לא מצליח מנסים לשכנע אותו למכור את התחנה. במסגרת השכנועים דואגים לכך גם שמכונית תופת תפרוץ ותתפוצץ בתוך התחנה. איבצ'ר לא נכנע, נאמן למחויבות שלו ולחופש הביטוי, העיתונאים שלו ממשיכים בחשיפה של אלימות ופשעי המשטר. בשלב הבא, לקראת סוף שנות ה-90, נרקמת מזימה חדשה. נטען שאיבצר הוא סוכן התעשייה האווירית הישראלית, שמכר מטוסים לאקוודור בעת מלחמה שהתקיימה בין פרו לאקוודור. הוא מוקע כבוגד שדינו מוות. מוצא צו מעצר בינלאומי נגדו של האינטרפול והוא כמעט נתפס בעת ביקורו בכרתים ובספרד ומצליח לצאת מכך ברגע האחרון. מציעים לו להגיע למו"מ ולהבנות בפרו וברגע האחרון מוסר לו ידיד שבשדה התעופה מחכה לו יחידה שיש לה הוראות לחסל אותו מיד לאחר נחיתתו.
איבצ'ר יוצא למלחמה נגדית, כאדם בודד נגד משטר כוחני. הוא מגיש תביעה בבית הדין הבינלאומי הכל אמריקאי, תביעה שזוכה לתמיכה ממחוקקים בקונגרס האמריקאי ובמוניטין בינלאומי. סופו של דבר, איבצ'ר זוכה בתביעה, הלחץ הבינלאומי והזעם האזרחי בעקבות פעילותו של איבצ'ר עושים את שלהם. פוג'ימורי מודח ובורח ליפן. ראש השירותים החשאיים מונטסימו נשפט ונאסר. תחנת הטלוויזיה שלו, שהוחרמה בינתיים, מושבת לו. איבצ'ר חוזר לפרו. רבבות אנשים מקדמים את פניו נושאים תמונות שלו – בהפגנת ענק המעניקה כבוד למי שעמד על משמר החרות והדמוקרטיה בפרו תוך סיכון עצמי.
לפרשה הזו היה צד עצוב בחברה הישראלית. באה פניה, של רני רהב ושלי ליו"ר דירקטוריון התעשיה האוירית, יאנוש בן-גל, לאשר פשוט את האמת שאיבצ'ר מעולם לא היה סוכן, מתווך או בכלל לא עסק במסחר עם או דרך התעשייה האווירית. יאנוש מסרב על פי בקשת המנכ"ל. הסיבה מתקיימים יחסי מסחר טובים עם פרו באותה עת. ראיתי בהתנהגות הזו עניין חמור מאד משום שהייתה כאן הפקרה, שעלולה הייתה להביא למוות של איבצ'ר, אם היו מצליחים לתפוש אותו. היחיד שהצלחתי להניעו לומר את האמת לבסוף היה שר הביטחון דאז, איציק מרדכי, שאמר מעל דוכן הכנסת, שאין בידי ישראל כל מידע על מעורבותו של ברוך איבצ'ר בעסקאות נשק.
איבצ'ר הוא חבר אמיתי וישראלי אוהב. הוא הפעיל מרכז לשהות של התרמילאים הישראלים בפרו, ללא כל תמורה וסייע אנושית לשפוטים ישראלים בבתי הכלא הקשים של פרו. הוא לא סטה מדרכו, והמשיך
להיות איש אמת כאשר ביקר סטיות אתיות גם של המשטר שהחליף את פוג'ימורי.
בראשית המרכז הבינתחומי רני רהב יצר מחדש את הקשר ביננו. כאשר היו מעטים ביותר שהאמינו בנו ותמכו במוסד, איבצ'ר התייצב ובנדיבות רבה תרם לבניה מחדש של סימולטור המטוסים שקרס והפיכתו, עד היום לאולם ההרצאות והכנסים של המרכז. במשך שנים עכבתי אחר תלאותיו ומצוקותיו של ברוך חברי, מסיפורי הרדיפה בפרו דרך ההליכים המשפטיים הבינלאומיים, דרך הניצחונות והקשיים. הוא היה ונשאר חבר אמיתי.
ברוך איבצ'ר לא נסע לפרו ולא חי במדינה זו כדי לחולל מהפיכות. הוא נסע במחשבה לעשות שם עסקים שנתיים ולחזור. אבל, כמו במקרים אחרים בהיסטוריה הגורל הפגיש אותו עם מבחן ערכי קשה והוא עמד בו רק משום שהאמין כי אדם הגון לא יכול לפעול אחרת. סיטואציות כאלה, של עמידה ערכית עיקשת, של אדם בודד, כנגד עוצמה שלטונית חסרת עכבות, בונה את הסיפורים המעצימים את הרבים להיאבק לערכים דמוקרטים.
אני גאה בך ברוך מודה לך על תרומתך ועל מה שאתה מסמל ועל כך שבית הספר לפסיכולוגיה יקרא על שמך. אין לי ספק שבית הספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה, שהוא כבר היום בית ספר בעל מוניטין בינלאומי, לא רק יישא את שמך לשנים ארוכות מאד אלא באותה שעה יספר את סיפור חייך ויקנה השראה לדורשי אמת ותיקון עוולות ברחבי תבל.